Γονυπετών

gonypetvn

Η στάση του πατέρα την ώρα που ικετεύει τον Χριστό, είναι στάση γονυκλισίας. Μεγάλη είναι η δύναμη της προσευχής που γίνεται σε μια τέτοια στάση σώματος και έχει ιδιαίτερη γλυκύτητα. Ο διάβολος μισεί μια τέτοια στάση γιατί είναι υπερήφανος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Παράδοσή μας υπάρχουν οι γονυκλισίες. Ταπεινώνουν το αγέρωχο φρόνημα και δυναμώνουν το αγωνιστικό φρόνημα. Είναι ωφέλιμες τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, ακόμη και στα παιδιά. Ο Μέγας Βασίλειος εξηγεί θεολογικά τη γονυκλισία λέγοντας ότι η όρθια στάση δηλώνει την ακεραιότητα του ανθρώπου όταν πλάστηκε από τον Θεό. Η παρακοή τον έκανε συντρίμμια· τούτο δηλώνεται με το γονάτισμα. Ερχόμενος ο Χριστός αποκατέστησε τη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τούτο δηλώνεται με την εκ νέου επαναφορά στην όρθια στάση.

Όσο μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε μετάνοιες που είναι και ψυχωφελείς, αλλά συντελούν στην υγεία και του σώματος, όπως συχνά έλεγε και ο γέροντας Παΐσιος.

Αρχιμ. Ε.Τ.

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ

ΑΡΙΘ. ΦΥΛ. 33 (3194)

πηγή:eorakamen.blogspot.gr

Πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών: Γονυπετών http://agiosharalabos.blogspot.com/2014/08/blog-post_18.html#ixzz3ApTS0lzJ